Zaterdag 22 april 2006 - Cassel (F) - Oostduinkerke (B)

Fietsen worden afgeladen
Even na het vertrek (Cassel op de achtergrond)
Een typisch zicht in een Frans dorp (Hondschoote)

Zaterdag 22 april 2006 – Natuurvriendendag 2006

Het Nivon heeft samen met de ATB de Natuurvrienden (België) en de Naturfreunde Internationale het initiatief genomen tot het uittekenen van een vriendschapsroute. Dit moet een fietsroute door 10 landen in Europa worden. In de komende jaren zal deze route langzaam vorm krijgen.
De Internationale Vriendschapsroute zal verder bouwen op de NFI-campagne "Europees Landschap van het Jaar". Met deze acties tracht de NFI, sinds 1989, de aandacht te vestigen op grensoverschrijdende ecologisch waardevolle en bedreigde regio's in Europa. De doelstelling van die acties is een duurzame ontwikkeling van het verkozen gebied te bevorderen en te ondersteunen. Het "Europees Landschap van het Jaar" wil hierbij mogelijkheden scheppen om zich actief met het gebied bezig te houden. Zo werkten onze landen o.a. al actief mee aan de duurzame ontwikkeling van het gebied "het Oude Vlaanderen" en “het Maasgebied”, die beiden als Belgisch-Frans-Nederlandse gebieden al werden verkozen tot Europees Landschap van het Jaar. Andere Europese Landschappen van het Jaar zijn: Lebuser Land, het Bohemenwoud, de Alpen, het gebied van de Odermonding, de Eifel-Ardennen, de Neusiedler See en de Bodensee. Met de "Internationale Vriendschapsroute" zullen de verschillende Europese Landschappen van het Jaar met elkaar verbonden worden.
Maar dat niet alleen. We willen ook zoveel mogelijk Natuurvriendenhuizen door deze fietsroute met elkaar verbinden. En door informatie de Natuur en Cultuur van alle gebieden ontsluiten. En dat op een vriendelijke natuurvriendelijke manier: de fiets.
In de uitwerking van dit project werd op deze zaterdag het traject van Cassel (Frankrijk) naar Oostduinkerke (België) ingereden. Zes “fundamentalisten” vertrokken rond 7 uur met een busje naar Cassel, de fietsen volgenden in een bestelwagen.
Daar werd het groepje aangevuld met een variërende hoeveelheid Franse natuurvrienden. Blijkbaar waren de “Flandriens” beter op de tocht voorbereid dan hun Franse gezellen want er liep met de Franse fietsen allerlei mis. Een nieuwe fiets verloor als eerste pech een pedaal… en dat was het begin van een echte lijdensweg met veel haltes om de groep weer bij elkaar te brengen of om de bezemwagen op te roepen om gestrande deelnemers naar een herstelplaats te voeren of gewoon af te voeren. De wind blies voor het grootste gedeelte van de tocht ook nog in het nadeel en maakte dat het povere zonnetje geen warmte gaf. Gelukkig hadden de Vlamingen een flink lunchpakket meegekregen zodat de verbruikte calorieën konden aangevuld worden.
Een deel van de route slingert langs de “Schreve”. Deze plaatselijke benaming van de grens tussen Frankrijk en België verdeelt de route in gekke Franse en Belgische stukjes met aanverwante taalwijzigingen.

Dan kwamen de deelnemers aan het kanaal langsheen de route de Furnes. Maar geen brug. Om het kanaal over te steken kon er gekozen worden om een ommetje te maken door België of een ommetje door Frankrijk om zo in het dorp van Bray-Dunes te geraken. Het werd Frankrijk. Met veel plezier kwam het gezelschap aan in de “Palais du Picon”. De plaatselijke specialiteit werd door iedereen gesmaakt en dan dronken onze Franse vrienden ne Duvel, Chimay of ander (Belgisch) bier en de meeste Vlamingen gingen door met een Franse Picon.

Weer op de fiets duurde het wel even voor wij echt op de uitgestippelde “route” geraakten, maar dan waren wij al dicht bij het Vissershuis.
Voorwaar een mooie rit. Het eigenlijke traject loopt echter niet naar Bray-Dunes, maar loopt door een mooi stukje België naar De Panne.

Reacties

Populaire posts van deze blog

ATB De Natuurvrienden bestaat 75 jaar in Kessel-Lo

Meerdaal: een woud met een verleden

Zondag 12 maart 2006 – Holsbeek.