Maandag 17 april 2006 – Wandelen te Mozet (Namur)

De Kerk in Faulx-les-Tombes

Een tapijt van bosanemonen

Het kasteel van Faulx-les-Tombes

Op zoek naar de beste doorgang...

Les Sangliers du Samson (NA 017) – Wandelen in de vallei van de Samson.
Een verplaatsing naar de provincie Namen dan moet er vroeger vertrokken worden. Voor de Kesselaars was dat om 10:00 uur op het Baron de Becker Remyplein. Enkele anderen vertrokken van thuis uit op ongeveer hetzelfde tijdstip.
Een rit over de gewestweg van Leuven naar Namen tot in Champion en daar even over de A411 tot afrit 16 en even later zijn wij Mozet. Klein Ardens dorpje tussen Namen en Andenne net buiten de vallei van de Maas.
Een heel andere sfeer dan op de Vlaamse wandelingen. Rustiger, minder volk maar toch alle faciliteiten van inschrijven, controleposten, broodje met, stukje taart en … onze Belgische Bieren. Wij waren met dertien: Chris & Daniele, Jeannine, Jean & Jeanneke, José & Lutgarde, Marcel & Marie-Jeanne, Martin & Jacqueline, Michel & Olga. Tof voor zo een verre verplaatsing.
Iedereen samen weg voor een wandeling van 12 km. Eerst over een stuk verharde weg en bergaf. Dan de velden in en wij hadden kunnen verwachten: MODDER!!! Had het in de omgeving van Leuven wat geregend, hier had het weerbericht altijd regen voorspeld tijdens de afgelopen week. Het werden dan ook voorzichtige kilometers. Uitkijken voor wat droge (?) plekjes en hoe je voeten neer te zetten om niet onderuit te gaan in de vettige modder.
De wandeling op zich was mooi en heuvelachtig. Vlakke stukken kwamen slechts voor enkele tientallen meter voor de rest was of bergop of bergaf. Wat nu het gemakkelijks gaat is nooit uit te maken. Met de slijkerige bodem worden de beenspieren, kniegewrichten, heupen en zelfs de onderrug extra zwaar op de proef gesteld. Geen tocht voor mietjes dus en toch hadden wij een ouderdomsdeken van 74 jaar bij ons. Proficiat Jean, en de wat jongere Jeanneke, en Jeannine, en … ja eigenlijk iedereen. In Faulx-les-Tombes genoten wij van het silhouet van het kasteel boven op een hoge heuvel, van de kerk in het midden van het dorp en van een welkome verfrissing en een hapje.
Dan maar weer op pad. Een streepje zon en een druppel regen. Verder grijs maar aangenaam weer en de mooie omgeving. Onze longen vulden zich met de heerlijke lucht (en de boerengeuren) en ons bloed werd heftig rondgepompt. Toch konden wij genieten van de prachtige tapijten van bosanemonen, hellingen met helleborus en hier en daar wat sleutelbloemen. Het bos leeft. Waar de bloemen niet gedijen blijven de mossen in diverse variaties ons nog verbazen. Ook het bladerdek begint te ontluiken. Vrij laat voor het seizoen, maar het heeft ook lang koud geweest.
Na nog een stop in Goyet waren wij snel terug aan het vertrek. Bijna doorgelopen om ook nog de 6 kilometer te wandelen, maar onze doorwinterde wandeltocht-wandelaars wisten hoe de wegmarkeringen te ontcijferen.
Al bij al een vermoeiende maar mooie wandeling. De modder maakte het extra moeilijk, maar dat heeft ons alleen laten voelen wat een goede tocht moet zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

ATB De Natuurvrienden bestaat 75 jaar in Kessel-Lo

Meerdaal: een woud met een verleden

Zondag 12 maart 2006 – Holsbeek.