ATB De Natuurvrienden bestaat 75 jaar in Kessel-Lo


ATB 75 jaar

Het is niet mijn gewoonte om lange redevoeringen te houden, maar bij een verjaardag zoals deze is een woordje wel op zijn plaats.
Onze club bestaat 75 jaar, dit wil zeggen dat in Kessel-Lo in 1937 een afdeling van ATB De Natuurvrienden werd opgericht. Arbeiders Toeristen Bond De Natuurvrienden ontstond als een vzw op 27 oktober 1927 in Antwerpen en hun statuten werden gepubliceerd in de Bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 11 januari 1930. Zelf was en is deze vzw aangesloten bij het Internationaal Touristenverein “Die NaturFreunde” dat zelf het levenslicht zag in 1895.
Bij het 50 jarig bestaan van onze vereniging in 1987 werden 2 boekjes samengesteld door de toenmalige besturen van de afdelingen Kessel-Lo en Leuven waaruit wij de geschiedenis bijna dag per dag kunnen herlezen.
Het is geenszins de bedoeling om alles hier te gaan hervertellen, want dan gaan wij niet veel meer moeten eten. Eigenlijk zou dat ook maar een vervelende bedoening zijn.
De Natuurvrienden ontstonden uit de arbeidersbeweging, zowel nationaal als internationaal, als een oplossing om ook aan de arbeiders de mogelijkheid te geven om op een zinvolle manier hun vrije tijd te beleven en dit aan een aanvaardbare prijs.
Uit de beide boekjes leren wij verder dat er in de beginjaren van de Leuvense afdelingen alleen maar van kamperen, wandelen en fietsen gesproken werd.
Het ontstaan van het recht op vrije tijd, vakantie dus, werd gevolgd door een recht op betaalde vrije tijd, en later zelfs dubbel betaalde vakantie. Buiten de wettelijke feestdagen werden er steeds meer dagen in de arbeidsvoorwaarden opgenomen waarop de werknemers geen arbeid moesten presteren.
De natuurvrienden speelden op deze evolutie in met het inrichten van kampeerplaatsen en meer en meer ook van vakantiehuizen, meestal met gemeenschappelijke slaapzalen. De huizen ontstonden in feite uit de in Oostenrijk noodzakelijke berghutten en daar was het belangrijker een slaapplaats te hebben dan een luxueuze hotelkamer. Hier is ook wel verandering in gekomen zodat in de huidige context wel meer en meer, eenvoudige, 2 persoonskamers aangeboden worden. Meestal met gemeenschappelijke wasplaatsen en toiletten. De Natuurvrienden waren en blijven dan ook actief in het segment van het sociaal toerisme.
Toen meer dan 115 jaar geleden in Wenen dit sociaal toerisme werd geboren, en eind de jaren 20 begin jaren 30 in België overgenomen, om dan in 1937 ook in Leuven een groep jongeren te kunnen bekoren, was het aanbod van De Natuurvrienden op zijn plaats. Het toerisme groeide echter uit tot een commercieel gegeven dat de doelstellingen en de ideeën van de pioniers ver gingen overtreffen.
Van de stichtende leden uit 1937 leefden er bij de 50ste verjaardag in 1987 nog vier, nu in nog alleen Maurice Peeters onder de levenden. Spijtig dat zijn gezondheid het niet toelaat om hem hier bij ons te hebben. Hij heeft zelf te kennen gegeven dat een feestje aan hem niet meer besteed is.
Nochtans zijn er tijdens de hele geschiedenis vele personen op het voorplan getreden. Sommige, bijna volledig anoniem, zullen nergens in een verslag vermeld worden zelfs niet op een foto te zien zullen zijn, omdat zij gewoon hun werk deden voor de groep, voor de vereniging of voor de club. Zij waren daar en zij deden wat er moest gedaan worden. Zij zijn hier ook niet.
Anderen hebben zich verdienstelijk gemaakt door met nieuwe hobby’s de vrije tijd te komen invullen. Dat het hier om kaartlezen, oriëntatie, sport, zwemmen, kajak, speleo, ski, fitness, volleybal foto en film gaat, of om dans en muziek. Anderen hebben De Natuurvrienden leren reizen, verre reizen laten maken zelfs. Van de vakanties werden sporten zoals petanque meegebracht alsook de exotische smaken en producten die wij nu gewoon in de keuken gebruiken.
Wat er door de jaren ook aan talent langs is geweest, welke goede en soms ook minder goede voorstellen er werden geformuleerd en uitgevoerd, voor mij heb ik altijd een groep mensen gekend die met vallen en opstaan, met een minimum aan middelen een maximum levensvreugde hebben weten op te bouwen en die dan onder en met mekaar hebben beleefd.
Dat wij, als klein groepje “overlevers”, niet meer reizen zoals voorheen is meer aan de huidige samenleving en de huidige sociale toestand te wijten dan aan onszelf. Wij zijn kinderen van onze wereld maar hebben vaak van onze voorgangers vele zaken meegekregen.
Wat wel opvalt, is dat er nu weer veel meer dan enkele decennia geleden over fietsen en wandelen gesproken word. Kamperen heeft een iets andere klank. All-in is nu de norm, alhoewel … mijn schoonste vakanties waren heel eenvoudig (soms zelf primitief) en meestal met een groep Natuurvrienden. Er was altijd wel de mogelijkheid om gemakkelijk aan alle eten, slaapgelegenheid, vervoer en alle mogelijke hulp te komen en dat kan de huidige mens zich meestal ook wel veroorloven.
Genoeg gezever en gefilosofeer, als uitsmijter wil ik jullie nog meegeven dat in 2010 de populairste sporten in volgorde opgenoemd: fietsen, wandelen, joggen, fitness, zwemmen, voetbal, tennis, gevechtsport, skiën en paardrijden waren. Waarom zitten wij hier dan eigenlijk met zo weinig om een 75ste verjaardag van een van oorsprong fiets- en wandel vereniging te vieren?
Dank voor jullie aandacht en smakelijk eten.
CV

Reacties

Populaire posts van deze blog

Meerdaal: een woud met een verleden

Zondag 12 maart 2006 – Holsbeek.