Natuurvriendendag te Geraardsbergen



Zaterdag 21 april 2007

Afdeling Kessel-Lo "Club Ahoy" maakte er een weekend van. Zeven leden vertrokken naar de Wambashoeve te Onkerzele bij Geraardsbergen op vrijdag 20 april 2007. Het zou een prachtig weekend worden bij de landbouwers familie Devos.

In de sfeervol voor het hoevetoerisme ingerichte boerderij, vlak bij het stiltegebied, voel je werkelijk de rust van het platteland.De ontvangst met koffie en mattentaarten was al direct een schot in de roos. Onze gastheer bracht ons op een meeslepende manier op de hoogte van enkele toeristische aandachtspunten in de gemeente Geraardsbergen. Vooreerst de drie M’s: mattentaarten, de muur en Manneke Pis. Maar daar bleef het niet bij want hij schakelde over op het stiltegebied, over de prachtige vergezichten, het wandelen en een suggestie voor een wandeling om de vijver van het Provinciaal Domein De Gavers. Eenmaal een paar vragen over de boerenstiel en wij waren vertrokken voor een gedreven uiteenzetting over het melkvee dat net zijn intrek heeft genomen in een gloednieuwe stal. Voor stadsmensen zoals wij eens een andere kijk op de boerenstiel. Zeggen vanaf nu geen “boer” meer tegen een “manager” van een landbouwbedrijf.Het innemen van de kamers was een aangename openbaring. Prima slaapplaatsen, elke kamer met bad en WC, meer moet dat niet zijn.
De namiddag gebruikten wij voor aan wandeling over de muur naar het centrum van de stad. Van op de top van de muur hadden wij een prachtig vergezicht wel met een mistige zweem. Toch werden de bollen van Atomium met de verrekijker ergens aan de horizon ontdekt.


In het stadscentrum was het natuurlijk het Manneke Pis dat onze aandacht verdiende en een bezoek aan de Sint Bartholomeuskerk.

Even langs de gebouwen van de Sint Adriaansabdij en dan maar weer de Oudenberg over.Na ons avondmaal toch naar De Gavers voor een wandeling rond de vijver. Prachtig met dit mooie lenteweer of is het toch al een voorzomer.Iedereen uitgeteld en voldaan in bed.


Wij kwamen echter voor de Natuurvriendendag en dat was voor de zaterdag. Na een lekker uitgebreid ontbijt in onze “Bed en Breakfast” boerderij op weg naar het evenement.


Wandelaars die wij zijn vertrokken wij voor de langste afstand van 12 km. Enkele zagen het op de hellingen niet zitten en dropen af met een schamele 6 km.



In De Gavers was echter genoeg te doen. Klimmuur, touwparkour, Nordic Walking, volksspelen, krijgskunsten en optredens van de volksdansers, orkest de Bergvagabonden, Goebeezig (een dweilorkest?). Ondertussen waren ook een groep fietsers een deel van de vriendschapsroute gaan verkennen, kon je gaan mini-golven of een tochtje met het Gaverveer gaan varen.


Dan kwam het WOKMOMENT. Iedere deelnemer zijn kommetje en eetstokjes. In de rij staan voor een portie groenten en vlees. Bij de wok laten braden en dan maar proberen met die stokjes te eten. Ondertussen speelde een jeugdorkest covers. De avond werd nog verdergezet met een DJ.De Kesselaars waren dan al wel een tijdje naar hun boerderij en daar vrij snel onder de donsdekens.

De geur van de koffie en versgebakken eieren verwelkomde ons op wat de derde mooi weer dag zou worden. Na het ontbijt een gedreven uitleg in de stallen. Ditmaal van vader, landbouwer op rust. Enfin ja toch nog altijd in overal en met de rubber laarzen aan, maar vertellen kan die net zo goed als zijn nakomeling.

De moderne stal is pas in gebruik waardoor alleen het melken al geautomatiseerd is. Per koe zal de melkmachine automatisch de voorziene productie afmelken waarna de slangen vanzelf loslaten en van onder de koe wegdraaien. Alleen de controle gebeurt nog visueel en manueel. In een verder stadium zal iedere koe bij middel van een halsband herkend worden zowel voor het melken als voor het voederen. Nu al hebben de dieren het comfort van ligmatten. Door de dieren op de juiste manier in de boxen te plaatsen zullen de ligmatten proper blijven en de uitwerpselen langs roosters afgevoerd worden. Met de tractor kan de sleuf dan schoongeveegd worden.

Toch nog even van de stilte gaan genieten in het stilte en bosgebied om dan uiteindelijk afscheid te nemen van deze omgeving. Weer een ervaring rijker konden wij huiswaarts keren.


En de kasseien van de Muur en de Bosberg hebben nu ook een gezicht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

ATB De Natuurvrienden bestaat 75 jaar in Kessel-Lo

Meerdaal: een woud met een verleden

Zondag 12 maart 2006 – Holsbeek.